Vikten av social distansering!

https://www.svt.se/datajournalistik/social-distansering-simulering/

En jättebra och pedagogisk illustration över varför social distansering är det bästa sättet att kontrollera en pandemi!

Det är mycket mer effektivt om folk väljer att ta sitt ansvar nu och minska icke nödvändiga träffar, undviker att samlas i grupper och avstår från icke nödvändiga resor! Köp gärna mat från restauranger – men ta den med er eller sitt själv/med familj.

På så sätt slipper man att införa tvångskarantän -något som är fruktansvärt resurskrävande. Varför tror ni länder som infört tvångskarantän behöver ha militär på gatorna och polisen behöver ta i med hårdhandskar?
Det är av den enkla anledningen att folk generellt har svårt att acceptera tvång/förbud och därför bryter mot karantänreglerna.

Denna pandemi kommer pågå under lång tid och all forskning visar att i det långa loppet så har man bättre compliance vid hantering som bygger på frivillighet jämfört med tvång (dock krävs det för vissa att det värsta händer en närstående innan man förstår allvaret). Det räcker nämligen inte med 2-4 veckors karantän med covid19 utan det skulle krävas betydligt längre (8 månader minst) för att ha reell effekt.

Om alla tar sitt ansvar och följer de råd och rekommendationer som ges så har vi ändå en viss frihet att leva i vår vardag!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s