Hemkonservering, del 1

Ja, då ska vi se om jag kan få till ett informativt inlägg kring hemkonservering -eller hermetisk inkokning som det också heter. Det är ett (idag) stort och knöligt ämne med många varningar kring (framför allt i usa), samtidig som det är en väldigt klassisk och bortglömd metod att förlänga möjligheterna att förvara mat. Det kommer bli ett inlägg i flera delar av bekvämlighetsskäl…

IMG_20160208_132041

Jag har läst mycket, gamla och nya rön, och har kommit fram till en metod där jag är benhård med livsmedelshygieniska regler samtidigt som jag använt mig av den äldre sortens tillagningsmetoder. För min del så är livsmedelshygienen något nytt då jag har hunnit med en sväng inom restaurangköket under mitt liv.

IMG_20160208_165956

För tänk efter -om SHTF sker, hur sannolikt är det då att man har möjlighet att få tag på amerikanska monstergrytor när du redan har en stor kastrull/gryta hemma förmodligen. Och det är en så pass stor kostnad att för min del så var det intressant att skaffa en nu. Lika så så skulle det bli allt svårare att få tag på nya burkar med tiden, så det är bra att redan nu lära sig återanvändning och använda det som finns!

Nu har jag en gammal klassisk inkokningsgryta med termometer som jag fått av svärmor och har unnat mig lyxen av en elektrisk termostatstyrd variant att leka med också. Lyxig och bekväm, men kräver el, medan den gamla kan användas över de flesta slags spisar, ved exempelvis.

Vad är det då som gör hemkonservering så kontroversiellt idag? Jo, det handlar om en liten bakterie, clostridium botulinum, som finns överallt men som i anaeroba (syrefria) miljöer  livsfarligt toxin som kallas Botulin. Bra att tänka på även när man torkar mat själv och sedan vacumpackar!

Detta gäller i synnerhet mat med låg syrahalt så som grönsaker och animaliska produkter.

Detta är ett nervgift som är dödlig och infektionen kallas Botulism. Det finns idag behandling med antitoxin, men har en känsla av att det är något svårt att få tag på i preppsyfte. 😉

Alltså är det bästa att redan nu lära sig hur man ska ta tillvara på mat för att undvika dyrköpta lektioner i händelse av att bli tvungen att göra det av behov i senare läge. Precis som allt annat -vad hjälper en värstingkniv eller eldstål om du inte kan använda dessa?

För att bli av med bakterien krävs en temperatur i livsmedlet på 121°C och det ska då ske med tryckkokning enligt riktlinjer från USDA. I andra länder (exempelvis Finland och Tyskland) trycker man inte alls lika hårt på det, utan det ses inget konstigt med den traditionella inkokningen.

Å andra sidan så är den största skillnaden emellan nog snarare VAD man kokar in. I europa har vi snarast en tradition av att konservera färdig mat, dvs sådant som redan är tillagat dock oftast utan mejeriprodukter. Tänk kalops, korvar, pepparrotskött, stek med sås, köttbullar. Så maten är lagad färdig innan själva inkokningen. Lika så används saltlag och rimning innan tillagning.

I USA kör man ofta rätt och slätt rå kött ner i i burken, eventuellt lite salt, och därefter kokning i tryckgryta. En sådan gryta ger dock en kortare koktid.

IMG_20160110_133021

Här ser ni en hemlagad linssoppa från egen konserv, kokad i oktober 2015, inmundigad två månader senare. ingen förändring i vare sig smak eller doft. Och vi lever ännu.

Botulinsporerna ger visserligen varken smak eller lukt, och skulle så vara att de utvecklats så förstörs de när man värmer upp maten med ett rejält uppkok. Något som förresten rekommenderas att man gör även med köpekonserver.

Allmänt förebyggande åtgärder vid hemkonservering är alltså:
–  Följ de beprövade råden för hur man tillreder den mat du håller på med och minska inte på salt, socker eller syra.
– Kokning av hemkonserverade grönsaker i mer än tre minuter. När du väl alltså öppnar din konserv så måste du veta att man bör ha något lägre tilltro till de konserver man tillrett själv än de som förpackats på fabriken.
– Låg förvaringstemperatur

I nästa avsnitt går vi igenom det där med hygien, korskontaminering och annat skoj!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s