Då var det dags att bli tiggare!

…I Sverige,  världens bästa land! Förlåt mig, men idag orkar jag inte riktigt öppna mitt hjärta eller vurma om de som har det fattigt. 
 
Visst,  jag har det bra, tillgång till boende, rent vatten, vård och mat. Men det har ‘trollats med knäna’ då jag ändå legat konstant under EU:s fattigdomsgräns de senaste fem åren även om kvisten var lite grönare innan sambon blev sjuk. Då hade han jobb och kunde köpa vårt boende själv eftersom jag inte har någon ekonomi utan tvärtom -genomgår en skuldsanering. 
 
Min historia börjar för snart 11 år sedan. Jag skadade mitt knä. Åkte ambulans in varpå läkaren konstaterade stukning och skickade hem mig med kryckor.  Men det blev inte bättre och en månad senare gjordes magnetkamera undersökning. Avslutet korsband, spräckt menisk och knäskål och skador i brosket… 
 
Det blev början på en lång ‘rehabilitering’ (sån existerar knappt)  med fyra operationer, sex år med kryckor, åtskilliga besök hos sjukgymnaster (än idag), multimodala team, arbetsterapeuter (än idag), terapier, tre arbetsprövningen, en via afm anvisad aktivitet på medborgarskolan, belastningsskador i händer, rygg och knä, förstörd axel och fot. Men jag har kämpat för att komma tillbaka.. 
 
Men nu… Om en månad blir jag utförsäkrad för andra gången och jag tillhör dom som inte är berättigade till a-kassa. För att jag redan innan reformen varit sjukskriven så länge att jag blev upplyst om att det var onödigt för mig att vara med i akassa eftersom jag ändå skulle bli tvungen att omkvalicifera mig den dag jag blev frisk.
 
Men när reformen genomfördes så var jag sjukskriven över hela den 12 månaders karensen då man hade möjlighet till att få komma tillbaka till sin akassa.  Så där föll jag ur sjukförsäkringens skyddsnät… 
 
Första gången jag utförsäkrades så var jag ensamstående med barn i hyrd lägenhet -så då blev jag berättigad ekonomiskt bistånde under tiden som jag skulle genomgå ALI. Bara en faktiskt smått förnedrande intervju där allt skulle redovisas bakåt 3 månader och frågor om tobaksvaror och dylikt.
 
Sen blev jag sjukskriven igen. Och nu är dagarna snart slut. Och jag har tillsist -på inrådan av afm, min tidigare handläggare på fkassa, min läkare och min terapeut- gjort en ansökan om sjukersättning. 
 
Ha ha ha haha… Ha…
 
Jo visst,  glömde bort att detta är Sverige och här får man inte vara sjuk. Än mindre får någon trygghet…

Detta brev kom igår. Och då kontaktade jag den handläggare som har hand om mitt ärende.  Och något som blev väldigt tydligt var just att kvinnan i fråga inte ens läst igenom de handlingar som hon fått. Eller så har hon svårt att läsa myndighetssvenska…
 
Min läkare skrev:

Och arbetsförmedlingens utlåtande:

Nu har jag ju utelämnat stycken där det står privat information så som namn på handläggare, mitt personnummer, långa listor på diverse symptom och svårigheter på ren fackspråk. 
 
Men faktum kvarstår, hon på fkassan hade inte ens kollat på vilket underlag hon har innan brev om övervägande av avslag skickades för när jag frågade om hon hade läst arbetsförmedlingens utlåtande så visste hon först inte att det ens fanns -innan hon utbrast ‘här är nåt’.
 
Sen skulle jag ‘ge det tid’ och vänta på vad läkaren på smärtkliniken som jag blivit remitterad till för att få hjälp till optimal smärtlindring kan åstadkomma. Men om han inte är en magiker eller gudom så kommer inga mirakel ske -jag har fortfarande två sabbade knän, en kollapsad fot, en trasig axel, foglossning i bäckenet (nej, jag är inte gravid), rygg som strular, revben som inte alltid håller sig på plats och nervinklämningar i händerna som ofta subluxuerar. Eller menar hon på att han ska kunna fixa bort en genetisk defekt?! Det vore ju faktiskt underbart, jag vill inget hellre än att kunna börja jobba på cafét!
 
Frida -snart som tiggare…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s